Kamado Joe info

Foodsmoker.se

Rök och grill har aldrig varit enklare

Varför ska man nu byta ut sin gamla plåtgrill mot en Kamado Joe, som dessutom är tre gånger så dyr som min Weber ?

Den frågan har vi funderat på under hela våren och sommaren. Ju mer vi grillar och bakar i Kamado grillen desto mer tycker vi om den, och den är dessutom snygg!!

Vi har insett att matlagning på en grill kräver precision för att resultatet ska bli bra. Fisken liksom köttet blir torr och tråkig om den blir överkokt. Står det i receptet att fisken ska grillas i 130 grader så ska grillen klara det och inte dra iväg upp till 300 grader när man vänder ryggen till. Kamado Joe grillen med sitt keramiska hölje, fungerar som isolering och värmebuffert och ser till att värmen kan hållas på en jämn nivå.

 

Matlagning är i botten kemi och fysik. Vid en viss temperatur händer det något med råvaran. Proteinet i exempelvis fisk koagulerar vid 58 grader och därefter så separeras vatten från proteinet (man kan se det på fisken då det tränger ut vatten och en vit sörja på ytan) och fisken riskerar att bli torrt. Nu gäller det att ha rätt temperatur i grillen för att få hela fiskfilén att uppnå 58 grader rakt igenom. Kör du för varmt i grillen så blir ytan på köttet överkokt och kärnan är fortfarande rå. Jag tror du förstår utmaningen!

 

Vissa råvaror ska tillagas under lång tid, en biff till exempel ska grillas i hög värme under kort tid om man vill få den där röda kärnan i mitten på biffen. Kamando grillen är expert på att klara av att hålla hela temperaturskalan under lång tid. Många säger att maten blir saftigare från Kamando grillen och jag tror det beror på att värmen kan hållas jämnare än i vanlig plåtgrill. Man kan också tänka på att vid förbränning av kol eller gas så bildas bland annat vatten som också bidrar till en saftigare slutresultatet eller en krispig yta på brödet.

 

Varför kostar den så mycket? Kamado Joe grillen är gjord i lera och tillverkningskostnaden är högre än för vanlig plåtgrill (kol/gasol grill). Du får å andra sidan en kvalitetsprodukt som klarar att stå ute sommar och vintern och du kan självklart grilla när det är kallt eftersom keramiken isolerar mot kylan. Tillverkaren garanterar 20 års funktionsgaranti på lergodset och med regnskyddet kan du lugnt lämna grillen ute året runt och varför inte grilla julskinkan till jul?

Och du!

Om man tänder grillen med en vanlig varmluftspistol, så kan man börja grilla redan efter 10 minuter! Det är nästan lika snabbt som en gasolgrill.

Några bra länkar till KamadoJoe

Pizza ska gräddas i het ugn +300 grader. Kamadogrillen klarar utan problem +400 grader även mitt i vintern.

Kamado Joe amerikanska hemsida:

http://www.kamadojoe.com/

 

Länk till Youtube med en liten introduktion av KamadoJoe

Basic grilling

Länk till Youtube med en snabbjämförelse mellan de olika Kamado grillarna på marknaden.

KamadoJoe och andra tillverkare

Länk till Youtube där du kan se skillnaden mellan BIG KamadoJoe vs Classic KamandoJoe

 

 

Hoflundgruppen AB, Västernäsvägen 213, 761 94 Norrtälje. Telefon 0708 553461

E-post info@foodsmoker.se

 

Hoflundgruppen AB Västernäsvägen 213, 761 94 Norrtälje. Telefon 0708 553461

E-post info@foodsmoker.se

 

Nu startar vi försäljning av KAMADO JOE grillar

En grill som också fungerar som ugn, rök och grill. Varför inte gädda pizza direkt på grillen?

Hela KAMADO JOE konceptet bygger på en 3000 år gamalt matlagningssätt. Hela grillen är inklädd i ett keramisk material som håller temeperatur på en jämn nivå. Med luftspjällen kan du anpassa värmen från 70-400 grader

 

För mer info se http://www.kamadojoe.com